27 Şubat 2012 Pazartesi

Microsoft Access 2010'a Giriş

                 Veritabanı dersinin ilk ödevini hazırlamış bulunmaktayım..Access'e hızlı ve anlaşılması zor bir giriş yaptık anlatan grup sayesinde..Tek avantajımız giriş konularına aşina oluşumuzdur. İlerde nelerle karşılaşıcaz hiç bilmiyorum şimdilik bu kadar:)

        
          Microsoft Access; bilgi saklama yani bir veritabanı programıdır. Veritabanı, bir konuyla ilgili bir veya birden fazla kaydın tutulduğu bir bilgi deposu olarak tanımlanabilir. Veritabanı yazılımları, veritabanı adı verilen bilgi deposunu oluşturmak ve veritabanından istenilen bilgiyi istenildiği şekilde çekip aktif şekilde kullanabilmeyi sağlar.
          Access programına giriş yaptığımızda ekrana ilk olarak 3 ayrı seçeneğin bulunduğu bir ekran gelir. Yeni boş bir veritabanı oluşturmak istiyorsak bu seçeneklerden Boş Veritabanı seçeneğini seçip Tamam düğmesine tıklamalıyız. Bu aşamadan sonra veritabanına dosya ismini vereceğimiz pencere açılır.Bu pencerede veritabanını hangi klasöre kaydedeceğimizi seçeriz ve veritabanı dosyamız için bir isim belirleriz.Bu veritabanı ismini belirlerken Türkçe karakter olmamasına özen göstermeliyiz.Buna dikkat etmemiz veritabanını daha sonra çeşitli aşamalarda kullanırken bize kolaylık sağlayacaktır.Bu isim verme ve kaydetme klasörünü belirledikten sonra tamam düğmesine basarız ve  ekrana;
    Tablolar,
    Sorgular,
    Formlar,
    Raporlar,
    Makrolar,
    Modüller nesnelerinin bulunduğu bir pencere açılır.
             Bizler tarafından, Microsoft Access 2010, sekmeler yapısı itibariyle incelendi. Dosya, giriş, oluştur, dış veri, veri tabanı araçları, alanlar ve tablo sekmelerinde bulunan araçlar gösterildi ve kullanıldı. Tablo oluşturmak, veri tabanı veya tasarım görünümüne nasıl geçileceği incelendi.(Genellikle sol üst köşedeki Görünüm sekmesi kullanılarak geçişler sağlanıyor.) Tablodaki veri türleri ve nasıl kullanıldıkları üzerinde duruldu(Veri türleri; metin, sayı, otomatik sayı, evet/hayır, not, Ole nesnesi, tarih/saat, köprü vs..).  Tasarım görünümünde veri giriş alanına çeşitli özellikler verilebilir. Örneğin; doldurulması zorunlu alanlar oluşturabilir, giriş maskesi ekleyebilir ve biçimini değiştirebiliriz. Tablodaki verilere filtre uygulandı. “Dış Veri” sekmesiyle de dışarıdan veri çekilip veritabanına aktarıldı. Örneğin; Excel butonuna tıkladığımız zaman, bilgisayarımızda kayıtlı olan herhangi bir Excel tablosunu veri tabanına aktarabiliriz. “Giriş” sekmesinde Yazı denetim araçları mevcuttur. Buradan hızlı ve pratik bir şekilde istediğimiz değişiklikleri yapabiliriz.(Yazı rengi, satır sütün renkleri, yazı boyutu ve stili, filtreler, yazım denetimi ve diğer özelliklere Giriş sekmesinden ulaşabiliriz.)

0 yorum:

Yorum Gönder