14 Ekim 2012 Pazar

"BEN" Devri!


‘Devir değişti’ cümlesi artık gerçek manasına ulaşıyor, çünkü Web 3.0 hayata geçiriliyor şu günlerde..Kişisel hizmet devri bu formatla insanları daha da tembelleştirir mi yoksa düşündürür mü bilinmez fakat ışınlanma teorilerine gittikçe yaklaşmaktayız biline...

Web 1.0; sadece arama sonuçlarına cevap veren, etkileşimli bir internet değilken, Web 2.0; iplerin kullanıcıların eline geçtiği, bilgiye müdahale edilen bir internet hizmeti oldu(değişiklik yapmak, paylaşım yapmak vb.)..Bunların yetmediğini düşünen doyumsuz insan internet benimle konuşsun dedi ve Web 3.0′ı oluşturdu.
Web 3.0, insan gibi düşünen yapay zeka kavramıyla anılmakla beraber insan gibi davranacak internet hizmeti olacaktır.(Bill Gates) Diğer bir adı ‘Semantik Web’ olan Web 3.0, özünde derinlemesine araştırma demektir. Semantik web teknolojileri açık standartlar sayesinde anlamı verinin döküman içeriğinden ayrıştırmamızı sağlar. Eğer bilgisayar bir dökümanın semantiğini anlarsa, artık sadece o dökümanın içerisindeki karakterleri algılamaz, dökümanın “anlamını” öğrenebilir. Örneğin; kişi telefon almak için Google’dan bir arama yapacaksa eğer, google’a telefon modellerinden herhangi birini yazdığında arama motoru önceden yapılan telefon araştırmalarını tarayıp kullanıcının isteklerine en yakın telefon modeli sonuçlarını karşısına getirecek bir nevi leb demeden leblebiyi anlayacak internet. Sadece arama motorlarıyla sınırlı değil her türlü sosyal medya hizmetlerinden de faydalanılabilecek.  Bizleri robota dönüştürecek yeni nesil internetlerin ihtiyaçlarımızı en kısa yollardan karşılaması amaçlanarak, bizleri (güya) düşünen web hizmetleri oluşacaktır. Dilerim kötü olaylara fırsat verecek düşüncelere hız kazandıran bir hizmet olmaz.
Dipnot: Yurtta Sulh, Cihanda Sulh!

0 yorum:

Yorum Gönder